A törpeharcsavarsa

torpevarsa01
Nagyon sok horgásznak okoznak kellemetlen perceket és rengeteg bosszúságot a törpeharcsák. A horgászatok során kevés horgász örül, ha netán horogra akadnak. Pedig, ahol már elszaporodtak, ott tömegesen lehet számítani a kapásukra, s nem lehet tőlük nyugodtan horgászni. A pontyoknak és amuroknak létesített etetéseket pillanatok alatt mohón felhabzsolják, esélyt sem adva arra, hogy esetleg a pontyok odaszokjanak az etetésre.
Az egyetlen igazi megoldás a törpeharcsák teljes kiirtása, de ez szinte lehetetlen feladat. Ám létezik egy megoldás, melynek segítségével bizonyos szinten kordába lehet tartani, esetleg lényegesen csökkenteni a törpe állományt. Sajnos Hajdú-Biharban is találunk olyan horgásztavat, amelyben túlságosan elszaporodtak ezek a lények. Ezen tavak üzemeltetői felé irányul főként ez a cikk. A törpeharcsák létszámának lecsökkentésére nem kell mást tenni, mint beszerezni egy speciális törpeharcsavarsát, amely módszeres használatával, már egy hónap alatt szenzációs eredményt lehet elérni.

 

TÖRPEHARCSAVARSA lépésről-lépésre:

A varsa hálójának anyaga lehet keményebb műanyag vagy fémháló. A háló lyukátmérője 1,5cm vagy kisebb. Célszerű merevítést elhelyezni a hálón, így tehermentesíteni lehet azt a kiemeléskor, azt sem szabad elfelejteni, hogy kell egy ürítőnyílás, ahol a halakat kiszedhetjük.

 

torpevarsa02

 

Fontos, hogy a törpeharcsavarsa bemeneti nyílása a fokozatos szűküléssel elérje a 8-10 cm-t. Azonban ez a varsa sem lesz elég eredményes, megfelelő csalizás nélkül. A csalizás gyakorisága miatt ajánlatos a száraz kenyér, de tavasszal a fogósság növelése érdekében vér és csontlisztből gyúrt kemény gombócokat szintén belehelyezhetünk.

 

torpevarsa03

 

Az is fontos, hogy legalább 1-1,5ha helyezzünk a vízbe egy-egy darabot. Erős kötelekkel rögzítsük a varsákat és nem szabad megfeledkezni a jelölésről sem.

 

torpevarsa04

Jégolvadás után már el lehet kezdeni a varsák kihelyezését a tavak mélyebb pontjaira. Fontos, hogy a varsák leengedése előtt győződjünk meg a mederviszonyról. Iszapos aljzatban nem működik a varsa, csak kemény helyeken.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .